למרות העלייה העולמית בזיהומי Klebsiella pneumoniaeי(KP), קיימת ספרות מוגבלת על מקרי דלקת ריאות נרכשת בקהילה (KP-CAP). עם זאת, דיווחים עדכניים מצביעים על שיעור תמותה גבוה ומוקדם.
עוד בעניין דומה
מחקר רב-מרכזי רטרוספקטיבי שממצאיו פורסמו בכתב העת Annals of Intensive Care, החוקרים ביקשו להעריך את הפרוגנוזה של זיהומי KP שמתייצגים כ-CAP, בהשוואה ל-CAP שנגרם על ידי Streptococcus pneumoniaeי(SP-CAP).
החוקרים אספו נתונים משבע מחלקות לטיפול נמרץ בצרפת בין השנים 2015 ו-2019. עבור כל מקרה של KP-CAP, החוקרים בחרו שלושה מקרים של SP-CAP שהתקבלו במחלקות לטיפול נמרץ באותו מרכז ובאותו חלון של שישה חודשים. כאשר התאפשר, חקרו את זני ה-KP והעריכו את האלימות החיידקית על ידי חיפוש של פקטורים גנטיים.
התוצא העיקרי היה תמותה בבית החולים. הקשרים בין תוצאות קליניות לסוג הזיהום נבדקו באמצעות רגרסיות לוגיסטיות חד-משתניות ורב-משתניות, מותאמת למשתני זיווג.
27 KP-CAP ו-81 SP-CAP נכללו במחקר. תוצאות המחקר הדגימו כי שיעורי התמותה הרלוונטיים בבית החולים היו 59% (n = 16) עבור KP-CAP ו-17% (n = 14, p < 0.001) עבור SP-CAP, למרות טיפול אנטיביוטי הולם.
הזמן החציוני של KP-CAP מהאשפוז למוות היה 26.9 שעות [טווח בין רבעוני 5.75-44 שעות] ונקשר באופן מובהק לשיעורים גבוהים יותר של אי ספיקת איברים (93% לעומת 42%, p < 0.001), קרישה תוך-וסקולרית מפושטת (12% לעומת 1.3%, p = 0.046), הלם ספטי (חציון לקטט בכניסה לטיפול נמרץ 4.60 לעומת 2.90 ,mmol/L p = 0.030), ואי ספיקת כליות (KDIGO-3:י87% לעומת 44%, p < 0.001).
בנוסף, החוקרים ראו כי אלכוהוליזם היה הגורם הנטייה היחיד שזוהה ל-KP-CAP חומרת האשפוז בטיפול נמרץ (פי 2 יותר עבור KP-CAP) היתה הגורם היחיד הקשור לתמותה בניתוח רב-משתני.
לסיכום, תוצאות המחקר הדגימו שקיים קשר חזק בין הידבקות ב-KP-CAP לבין תמותה גבוהה ומוקדמת יותר בהשוואה ל-SP-CAP. לכן, החוקרים סיכמו כי תוצאות המחקר צריכות להעלות את המודעות של רופאים המעורבים בניהול CAP חמור לגבי אטיולוגיה מיקרוביולוגית זו.
מקור:
תגובות אחרונות