מאת ד"ר יעל בר, אונקולוגית בכירה ביחידת השד, המכון האונקולוגי, בית חולים איכילוב
גלית (שם בדוי) היא בת 55, נשואה עם שלושה ילדים ומורה במקצועה. גלית אובחנה עם סרטן שד ממוקם חיובי לרצפטורים להורמונים ושלילי לרצפטור HER-2. גלית נותחה ובניתוח נמצא גוש של כ-2.5 ס״מ ובנוסף נמצאו כ-4 בלוטות חיוביות לגידול בבית השחי. בבדיקת PET-CT של כלל הגוף לא נמצאו גרורות מרוחקות. בעקבות גילוי המחלה גלית נשלחה לבדיקה גנטית ונמצאה נשאית למוטציה בגן BRCA2. נחזור לגלית בהמשך.
סרטן שד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים והגורם השני בשכיחותו לתמותה מסרטן בקרב נשים. כ-90% מהנשים שמאובחנות עם סרטן שד, מאובחנות בשלב המוקדם ללא גרורות מרוחקות. בנשים הללו מטרת הטיפול היא ריפוי. ישנם מספר תתי סוגים של סרטן שד. סרטן שד חיובי להורמונים ושלילי לרצפטור HER2י(-HR+/HER2) הוא תת הסוג הנפוץ ביותר, אשר מאובחן בכ 70% ממקרי סרטן השד. לכשליש מהנשים הללו, מעבר לגוש בשד, יאותרו בלוטות נגועות בגידול בבית השחי בזמן האבחנה. נשים אלו נמצאות בסיכוי גבוה יותר לחזרת מחלה.
הטיפול לסרטן שד מסוג -HR+/HER2 עם בלוטות נגועות יכלול באופן מסורתי ניתוח ופעמים רבות כימותרפיה שתינתן לפני או אחרי הניתוח. כמו כן נשים שלא עברו כריתה מלאה של השד יופנו לקרינה משלימה לשד. בנוסף, משום שמדובר בסרטן אשר רגיש להורמון אסטרוגן, חלק מרכזי בטיפול הוא טיפול אנדוקריני משלים, הניתן בכדורים, שמטרתו לעכב את מסלול האסטרוגן בגוף, בין אם ע״י הורדת יצור ההורמון בגוף או ע״י עיכוב פעילותו. הטיפול האנדוקריני ניתן בד״כ לתקופה של כ 5-10 שנים. למרות הטיפולים שתוארו לעיל, נשים אשר מאובחנות עם בלוטות חיוביות ובמיוחד עם יותר מ-4 בלוטות, נמצאות בסיכוי מוגבר לחזרת מחלה.
במחקר ה-monarchE נבדקה היעילות של תוספת התרופה ורזניו (אבמציקליב) לטיפול אנדוקריני בנשים או גברים עם סרטן שד מוקדם מסוג
-HR+/HER2 עם יותר מ-4 בלוטות נגועות, או עם 1-3 בלוטות נגועות וגורם סיכון נוסף לחזרת מחלה. במחקר, שבו השתתפו כ-5,600 מטופלות, ורזניו ניתנה פעמיים ביום למשך שנתיים במקביל לטיפול אנדוקריני. תוספת של ורזניו לטיפול אנדוקריני הורידה באופן מובהק את סיכויי חזרת המחלה ב-5 שנים בקרוב ל-8%.
בעוד שבקבוצת הביקורת 24% מהנשים חוו חזרת מחלה מקומית או מרוחקת, בקבוצה שנטלה ורזניו רק לכ-16% מהנשים חזרה המחלה ב 5 שנים לאחר תחילת הטיפול. בנוסף הטיפול בורזניו הוריד באופן מובהק את הסיכוי לחזרת מחלה גרורתית מרוחקת (1). כמו לכל טיפול תרופתי גם לורזניו עשויות להיות תופעות לוואי. תופעת הלוואי הנפוצה ביותר של ורזניו היא שלשולים לחלק מהמטופלות. עם זאת, מרבית המטופלות מקבלות את הטיפול בסבילות טובה הן בעזרת טיפול תומך או ע״י הורדות מינונים. תת אנליזה של המחקר הראתה שהורדת מינון אינה פוגעת ביעילות התרופה (2). בעקבות התוצאות הללו, הטיפול באבמציקליב לנשים עם סרטן שד מוקדם מסוג -HR+/HER2 ובלוטות חיוביות אושר ע״י גופי הרגולציה הגדולים כגון ה-FDA וה-EMA, ונמצא בשימוש נרחב ברחבי העולם. בישראל, הטיפול בורזניו נמצא בסל הבריאות לנשים עם סרטן שד מוקדם מסוג -HR+/HER2 ו-4 בלוטות חיוביות או עם 1-3 בלוטות חיוביות וגורם סיכון נוסף (Grade 3, גודל מעל 5 ס״מ, ki67>20%).
נחזור לגלית. לאחר הניתוח, הומלץ לגלית טיפול בכימותרפיה משלימה וכמו כן היא הופנתה לקרינה. בסיום הקרינה גלית החלה טיפול אנדוקריני משלים בכדורים. כאמור, גלית היא נשאית למוטציה ב-BRCA שמעלה את הסיכוי לחלות בסרטן השד. מוטציות בגן BRCA נפוצות בעיקר בנשים וגברים ממוצא יהודי אשכנזי (1 ל 40 נבדקים) ולכן נמצאת בשכיחות גדולה יותר בישראל. נשים עם סרטן שד מוקדם ומוטציה ב-BRCA, כגון גלית, מועמדות לטיפול משלים בתרופה לינפארזה (אולפאריב) שהביאה לירידה בחזרת המחלה ובהערכת חיים במטופלות אלה (3).
האם בנוסף, טיפול משלים בורזניו, כפי שנבדק במחקר ה-monarchE יעיל גם במקרה של גלית ונשאיות BRCA אחרות?
בתת אנליזה אקספלורטורית של מחקר ה-monarchE שהוצגה בפוסטר בכנס המדעי ESMO Breast שהתקיים במאי 2024 בברלין, נבדקה היעילות של תוספת ורזניו בנשים עם מוטציה ב-BRCA ומוטציות נדירות נוספות. מוטציה גרמינלית ב-BRCA אותרה בכ-41 נשים, שמהוות כ 3.5% מהמשתתפות בתת אנליזה, וגם בנשים הללו נראה כי ישנה יעילות לתוספת ורזניו לעומת טיפול אנדוקריני בלבד (4). יש לציין שמדובר במספר קטן של מטופלות ולכן יש להתייחס לתוצאות הללו בזהירות הנדרשת.
לסיכום, הטיפול בורזניו מוריד את הסיכוי לחזרת מחלה בנשים עם סרטן שד מוקדם מסוג -HR+/HER2 ובלוטות נגועות אשר נמצאות בסיכון גבוה לחזרת מחלה ומהווה התקדמות משמעותית בטיפול בנשים אלה וצעד נוסף במשא הארוך לשיפור הטיפול והעלאת אחוזי הריפוי של מטופלות עם סרטן שד.
References:
- Rastogi et al. JCO, 2024.
- Hamilton et al. ASCO, 2023.
- Tutt et al. NEJM, 2021.
- Desmedt et al. ESMO Breast Cancer 2024.
In Early Breast Cancer
VERZENIO in combination with endocrine therapy is indicated for the adjuvant treatment of adult patients with hormone receptor (HR)-positive, human epidermal growth factor receptor 2 (HER2) negative, node positive early breast cancer at high risk of recurrence [see Clinical Studies (14.1)].
In pre- or perimenopausal women and in men, aromatase inhibitor endocrine therapy should be combined with a luteinising hormone-releasing hormone (LHRH) agonist.
In Advanced or Metastatic Breast Cancer
VERZENIO (abemaciclib) is indicated:
- in combination with a non-steroidal aromatase inhibitor as initial endocrine-based therapy for the treatment of postmenopausal women, and men, with hormone receptor (HR)-positive, human epidermal growth factor receptor 2 (HER2)-negative advanced or metastatic breast cancer.
- in combination with fulvestrant for the treatment of adult patients with hormone receptor (HR)-positive, human epidermal growth factor receptor 2 (HER2)-negative advanced or metastatic breast cancer with disease progression following endocrine therapy.
- as monotherapy for the treatment of adult patients with HR-positive, HER2-negative advanced or metastatic breast cancer with disease progression following endocrine therapy in the metastatic setting and prior chemotherapy in the metastatic setting including taxane in adjuvant or metastatic setting.
VERZENIO should not be used in adult patients after prior treatment with cyclin-dependent kinases 4 and 6 (CDK4 and CDK6) inhibitor.
For further information please refer to MOH approved leaflets
בחסות חברת לילי PP-AL-IL-0690
תגובות אחרונות